Menu Close

Миротворча освіта для публічного управління та адміністрування

У березні 2023/24 навчального року розпочалося викладання курсу «Миротворча освіта для публічного управління та адміністрування» для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти. Цей курс реалізується в рамках проєкту PeaECH (Jean Monnet, 101094420) та має на меті забезпечення поглибленої фахової підготовки у сфері публічного управління та адміністрування, формування готовності до розв’язання складних завдань, проблем у професійній діяльності за допомогою використання методів та засобів миротворчої освіти.

Чому миротворча освіта важлива для публічних службовців?

Сучасний світ стикається з безліччю конфліктів – від локальних до глобальних. Вони стають все більш складними та багатогранними й нерідко мають етнічне, релігійне, політичне та економічне підґрунтя. Миротворча освіта допомагає державним службовцям зрозуміти цю складність, проявити стійкість та розробити комплексні підходи до вирішення конфліктів у мирний спосіб. Нині, державна служба України потребує формування нової генерації емпатійних лідерів, які володіють не лише жорсткими, а й м’якими (soft) навичками, зокрема:

  • Емоційний інтелект: навички розуміння та управління власними емоціями, а також емоціями інших людей; навички самоконтролю та навички управління психоемоційним кліматом у колективі; навички соціального усвідомлення (розуміння соціальних та культурних контекстів партнерської взаємодії, уміння адаптувати власну поведінку до різних критичних ситуацій), вміння надихати та розвивати команди.
  • Навички ефективної та відновлюваної комунікації: вміння активно слухати та сприймати думки та критику; чітко, конструктивно, обґрунтовано висловлювати власні думки; вміння публічно виступати, вести дебати; навички бізнес-медіації, вміння будувати конструктивну взаємодію на засадах партнерства, навички визначення зацікавлених сторін та розбудова партнерських стосунків, ведення переговорів.
  • Командна робота: навички співпраці і комунікації в команді для досягнення спільних цілей; вміння ефективно розподіляти завдання та обов’язки між членами команди з урахуванням їхніх сильних сторін та компетенцій; здатність створювати сприятливу атмосферу в команді; здатність працювати разом над спільним завданням або проектом, сприяючи взаємному навчанню та зростанню; зорієнтованість на командний результат, відкритість у обміні інформацією.
  • Критичне мислення: вміння аналізувати інформацію, визначати її достовірність та надійність; розбирати складні проблеми на окремі складові та аналізувати їх систематично; критично оцінювати докази та аргументи, ставити запитання, які спонукають до роздумів та допомагають розкрити суть проблеми чи ситуації; генерувати нові ідеї та приймати обґрунтовані управлінські рішення.

Формування цих навичок є ключовим для успішної кар’єри на державній службі. Курс «Миротворча освіта для публічного управління та адміністрування» не лише озброює наших здобувачів арсеналом необхідних знань та інструментів для розвитку цих навичок, а також допомагає їм стати більш відповідальними та свідомими громадянами.

Команда PeaECH при викладанні курсу «Миротворча освіта для публічного управління та адміністрування» використовує інтерактивні методи навчання, зокрема: кейс-методи, дискусії, обговорення в малих групах, сократівські діалоги, круглі столи, рольові ігри, симуляції, ресурсні техніки та проектні технології. Ми прагнемо бути не просто викладачами, а й фасилітаторами та коучами для здобувачів освіти. Такий підхід у викладанні допомагає максимально розкрити потенціал майбутніх магістрів з державного управління. Віримо, що курс «Миротворча освіта для публічного управління та адміністрування» допоможе нашим студентам стати не лише успішними державними службовцями, а й відповідальними лідерами, здатними відновити мир та стабільність в Україні.