Menu Close

Літня школа – 2024 в рамках проєкту Еразмус+ модуль Жана Моне «Миротворча освіта заради консолідованої та людиноцентричної Європи». День п’ятий.

Спікеркою п’ятого дня Літньої школи – 2024 в рамках проєкту Еразмус+ модуль Жана Моне «Миротворча освіта заради консолідованої та людиноцентричної Європи» стала стала Олена Акіліна, доцентка кафедри управління Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, кандидатка економічних наук, доцентка та дослідниця проекту PeaECH.

Учасники літньої школи отримали можливість зануритися у світ медіації, де в інтерактивному форматі обговорювали дизайн діалогів, що є надзвичайно важливим навиком у сучасному суспільстві. Олена Акіліна запропонувала практичні вправи та рольові ігри, які допомагли учасникам глибше зрозуміти суть медіаційних процесів.

Зосередившись на підходах до формування теми діалогу, створення безпечного простору для спілкування та шляхів побудови порозуміння між сторонами, учасники літньої школи детально розглянули правила безбар’єрності. Особливий акцент було зроблено на правилах екологічної комунікації з ветеранами, що є важливим аспектом у контексті постконфліктного відновлення та реабілітації. Слухачі Літньої школи дізналися, як правильно підтримувати діалог, враховуючи особливі потреби та психологічні травми ветеранів, щоб сприяти їхньому ефективному включенню в мирне суспільне життя.

Використовуючи модель айсберга, метафору, яка пояснює приховані причини конфліктів, учасники набули знань щодо роботи з інтересами сторін конфлікту на основі цікавих кейсів. Модель айсберга допомогла їм зрозуміти, що видимі прояви конфлікту часто є лише верхівкою айсберга, а основні причини та інтереси приховані під поверхнею. Вивчення цієї моделі дало учасникам можливість аналізувати конфлікти більш глибоко та знаходити ефективні шляхи їх вирішення, враховуючи всі аспекти та інтереси сторін.