Меню Закрити

Обмін досвідом результатів роботи команди PeaECH з колегами Загребської школи економіки та менеджменту

З 4 вересня 2023 року по 2 жовтня 2023 року у рамках проєкту «Миротворча освіта заради консолідованої та людиноцентричної Європи» координаторка проєкту, докторка економічних наук, професорка Людмила Ільїч отримала можливість поділитися досвідом реалізації проекту PeaECH з колегами Загребської школи економіки та менеджменту. Метою академічної мобільності було вивчення специфіки подолання постконфліктних ситуацій та становлення миротворчих процесів у Хорватії (1991 р.), ознайомлення з практикою впровадження миротворчої освіти у закладах вищої освіти.

В рамках академічної мобільності було досліджено специфіку Балканської кризи та встановлено її прямі наслідки, зокрема: здобуття незалежності Словенією, Хорватією, Боснією та Герцеговиною, Македонією, Сербією, Чорногорією та невизнаним Косово. Відголосками кризи стало ускладнення ситуації в Балканському регіоні через геополітичні зміни, зниження рівня соціально-економічного розвитку усіх новоутворених незалежних держав, крім Словенії, помітне падіння рівня життя, гуманітарна стагнація, погіршення екологічних умов тощо.

Оскільки загальний рівень проблемності та конфліктності у регіоні лишається й досі критично нестабільним значну увагу було присвячено вивченню хорватських практик миробудівництва, миротворчості, підтримання миру, демократичних принципів та суб’єктів впливу на врегулювання конфліктів. Людмила Ільїч ознайомилася з освітніми програмами та організацією освітнього процесу в Загребській школі економіки та менеджменту, дослідила інноваційні методи, що застосовуються в викладачами в рамках розвитку soft-skills, тобто емоційного інтелекту, навичок медіації та компетенції ненасильницького спілкування.

Високий науково-практичний інтерес становить діяльність громадського об’єднання громадян “Центр дослідження проблем миру” (CMS) у Загребі. Основними завданнями CMS є захист прав людини, провайдинг соціальних змін на основі цінностей демократії, антифашизму, ненасильства, миротворчості, солідарності та рівності, з використанням освіти, досліджень, адвокації та прямої підтримки громадян. CMS активно працює з громадами, ініціативами, організаціями, ЗМІ, установами та громадянами Хорватії як всередині країни, так і поза її межами. За допомогою ресурсів CMS та бібліотечних фондів Загребської школи економіки та менеджменту було досліджено специфіку військового конфлікту в Хорватії та методи його врегулювання.

Результати академічної мобільності посприяли обміну досвідом щодо впровадження миротворчої освіти в країнах ЄС, ознайомленню з дослідженнями хорватських колег у напрямі збереження миру та демократії в суспільстві, наповненню навчального модулю з «Миротворчої освіти» практичними кейсами та інноваційними методами розвитку компетенцій ненасильницької комунікації.